
Παιχνίδια έχουμε παίξει πολλά. Άλλοι περισσότερα, άλλοι λιγότερα. Όλοι μας γνωρίζουμε τον τίτλο ενός αγαπημένου μας παιχνιδιού. Λίγοι όμως απο εμάς αναγνωρίζουν τα άτομα τα οποία δώσανε τον καλύτερο τους εαυτό για να δημιουργήσουν ένα παιχνίδι το οποίο αγαπάμε. Αυτός είναι ο σκοπός μου σε αυτό το άρθρο, ας γνωρίσουμε μαζί ένα από αυτά τα άτομα. Ονομάζεται Yu Suzuki. Ο Yu όπως τον αποκαλούν οι κοντινοί του φίλοι είναι ο άνθρωπος ο οποιός μαζί με την θρυλική ομάδα της SEGA την ξακουστή AM2 μεγαλούργησε την δεκαετία του ενενήντα. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα απο την αρχή. Ο Yu Suzuki γεννήθηκε στην πόλη Kamaishi της Ιαπωνίας. Μια μικρή πόλη του νομού Iwata, του δεύτερου μεγαλύτερου νομού της Ιαπωνίας μετά το νομό Hokkaido. Ο Yu ήταν ο μεγαλύτερος γιός της οικογένειας. Οι γονείς του ήταν δάσκαλοι. Ο Πατέρας του και η μητέρα του τον ενθαρύνανε απο μικρή ηλικία να ασχοληθεί με την μουσική και γενικότερα με τις τέχνες. Πρίν μπεί στο κολέγιο φλέρταρε με την ιδέα να γίνει δάσκαλος λόγω της επιρροής που είχε απο τους γονείς του.

Μετά απο λίγο σκέφτηκε να γίνει σχεδιαστής γραφικών τεχνών και οδοντίαντρός! Δεν μπόρεσε όμως να περάσει στην σχολή της οδοντιατρικής. Ευτυχώς για εμάς 🙂 Λόγω της απογοήτευσής του αυτής άρχισε να μαθαίνει πιάνο και κιθάρα! Μετά απο λίγο καιρό αποφάσισε πως ήταν καιρός να ακολουθήσει τον δρόμο του Computer Programming στο Πανεπιστήμιο επιστημών της Okayama.
Παράλληλα με τις σπουδές του έπαιζε μουσική σε club της περιοχής ώστε να εξασκεί την αγάπη του για την μουσική. Τελείωσε επιτυχώς στις αρχές του 1980. Το 1983 ξεκίνησε στην Sega Enterprises ως προγραμματιστής. Την πρώτη χρονιά δημιούργησε ένα arcade παιχνίδι με την ονομασία Champion Boxing το οποίο μετά εμφανίστηκε στην πρώτη κονσόλα της SEGA το SG -1000.

Μετά απο λίγο καιρό μπήκε στην ομάδα AM2. Εκεί άρχισε να ξεδιπλώνει το πραγματικό του ταλέντο. Σε μια συνέντευξή του αργότερα είπε … «Καβαλούσα για ώρες το πρωτότυπο της μηχανής ξανα και ξανά ώστε να προγραμματίσω καλύτερα.» Το Hang-on ήταν ένα racing παιχνίδι στο οποίο καβαλούσες μια μηχανή αγωνιστική, όταν ο παίκτης έγερνε το σώμα του αριστερά ή δεξιά αντίστοιχα στην οθόνη μετακινούσες τον αναβάτη προς το αριστερό ή δεξιό μέρος της οθόνης. Για τότε όλη αυτή η ιδέα έμοιαζε μαγική! Το παιχνίδι έγινε μεγάλη επιτυχία στα Arcade. Έκανε την αρχή ωστε να εμφανιστούν υδραυλικά συστήματα arcade καμπίνων τα οποία ελέγχονταν απο την κίνηση του παίκτη πάνω σε αυτά.

Το επόμενο εγχείρημα λεγόταν Space Harrier. Ουσιαστικά αυτό και το προηγούμενο έτρεχαν σε μια συγκεκριμένη μηχανή της Sega η οποία είχε ως μονάδα μέτρησης της δύναμής της τα 16bit. Για να το πώ και αλλιώς η αρχιτεκτονική του hardware λοιπόν ήταν τα 16bit. Για να καταλάβετε το μέγεθος της δύναμης ο επεξεργαστής ήταν ο Motorola MC68000 και ο Hitachi FD1094 συγχρονισμένοι στα 10MHz. Ήταν το πρώτο μηχάνημα της Sega το οποίο μπορούσε να απεικονίσει pseudo-3D Sprites σε υψηλό frame rate τα οποία αργότερα στις αρχές του 1990 μεταλλάχτηκαν σε Texture mapped πολυγωνικά γραφικά! Ο Yu είχε δηλώσει οτι τα σχέδια του ήταν απο την αρχή 3D αλλά δεν υπήρχε το κατάλληλο υλικό για να απεικονίσει τις δημιουργίες του. Μετά το Space Harrier ήρθε το Outrun στο οποίο ο Yu έδειξε την συμπάθια του προς την Ferrari το 1986. Το Outrun ήταν ένα racing game στο οποίο οδηγούσες την Ferrari Testarossa της εποχής εκείνης. Στα Golden Joystick Awards το Outrun είχε βγει παιχνίδι της χρονιάς. Αργότερα εμφανίστηκαν τα After Burner και Power Drift.

Ο ίδιος δημιούργησε μια συσκεκριμένη τεχνική έτσι ώστε να δώσει στον παίκτη μια ολοκληρωμένη 3D εμπειρία χρησιμοποιόντας εξολοκλήρου 2D τεχνικές και το πέτυχε. Το 1990 εμφανίζεται το πνευματικό παιδί του Yu με την ονομασία G-Loc: air battle το οποίο παιδιά θέλω να προσθέσω οτι προσωπικά το δοκίμασα στην Θεσσαλονίκη και θυμάμαι ακόμα και τώρα οτι διαρκούσε 2 περίπου λεπτά (γιατι έχανες γρήγορα) και κόστιζε 1000 δραχμές το ένα παιχνίδι. Βέβαια η μαγκιά εδώ ήταν οτι ο εξομοιωτής μαχητικού αεροπλάνου περιείχε γυροσκόπιο που σημαίνει οτι όλη η καμπίνα γυρνούσε 360 μοίρες προς κάθε κατεύθυνση!!!

Πάνω σε αυτό το δημιούργημα του Yu θα βασιστεί η Sega AM2 και θα δημιουργήσει το Model 1 hardware οπου θα είναι και το πρώτο πραγματικό σύστημα απεικόνισης 3D γραφικών. Το 1992 το πρώτο παιχνίδι που δημιουργεί η ομάδα και ο Yu είναι το Virtua Racing. Όταν το είδα να τρέχει στα Arcade δεν το πίστευα! Απλά καθόμουν και χάζευα! Αυτο και λίγο αργότερα το 1993 το Virtua Fighter ήταν δύο παιχνίδια τα οποία όπως έγραψε το Gamespot τα συγκαταλέγει στα 15 παιχνίδια με την μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία των video games. Να αναφέρω οτι επι τρείς μήνες με φιλαράκια παίζαμε συνεχόμενα το Virtua Fighter στο Sega Saturn. Κάθε μέρα μαθαίναμε και μια καινούρια κίνηση! Κάθε μέρα! Πολλά παιχνίδια μυμήθηκαν την μηχανή του Yu Suzuki και της AM2 όπως το Tekken και το Soul Calibour. Όπως είπε και ο τότε πρόεδρος της Sony Computer Entertainment Shigeo Maruyama τα άτομα που δούλεψαν στο Hardware του Playstation επηρεάστηκαν τόσο πολύ απο την επιτυχία του Virtua Fighter με αποτέλεσμα να αλλάξουν τα αρχικά τους σχέδια όσον αφορά την αρχιτεκτονική της κονσόλας απο 2D σε 3D. Το Playstation προοριζόταν να εμφανιστεί ως μια 2D κονσόλα.

Τον επόμενο χρόνο δημιούργησε το Virtua Cop το οποίο άλλαξε τα δεδομένα για ακόμα μια φορά χρησιμοποιόντας 3D γραφικά σε shooter παιχνίδι για πρώτη φορά. Να αναφέρουμε οτι ο Yu επέβλεπε και όλα τα παιχνίδια που εμφανίζονταν εκείνη την εποχή στην κονσόλα της Sega το Saturn. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά εμφανίζεται ξεπερνάει τον ίδιο του τον εαυτό και ξεκινάει το Shenmue! Ένα παιχνίδι το οποίο αρχικά θα έβγαινε στο Saturn αλλά τελικά μεταφέρθηκε στην επόμενης γενιάς κονσόλα της Sega το Dreamcast. Με το παιχνίδι αυτό έδωσε ζωή σε ένα καινούργιο στυλ adventure παιχνιδιών ξεχωρίζοντας το από τα υπόλοιπα adventure εκείνης της εποχής. Ονόμασε αυτη την διαφορετικότητα FREE ( Full Reactive Eyes Entertainment ). Το παιχνίδι είναι εμπειρία ζωής! Κόστισε 70 εκατομμύρια δολάρια εκείνη την εποχή. Ήταν το πιο ακριβό παιχνίδι στην ιστορία μέχρι που εμφανίστηκε το Grand Theft Auto IV το 2008. Η ελευθερία που υπήρχε στην κίνηση εκείνη την εποχή όταν έπαιζες το Shenmue ήταν ανεπανάληπτη. Το συναίσθημα ήταν μοναδικό όπως και η ιστορία. Το παιχνίδι παίζεται άνετα ακόμα και σήμερα. Οι λεπτομέρειες μέσα σε αυτό το παιχνίδι δεν περιγράφονται. Επίσης εμφανίστηκε και ένας καινούργιος τρόπος gameplay στο παιχνίδι όπου ονομάστηκε QTE ( Quick Time Event ). Μετά απο ένα χρόνο εμφανίστηκε και η συνεχειά του, το Shenmue II.

Επόμενο παιχνίδι ήταν το Ferrari F355 challenge το οποίο ήταν ο πρώτος εξομοιωτής πραγματικής οδήγησης! Όταν έπαιξα το παιχνίδι στα Arcade και αργότερα στο Dreamcast είχα μείνει άφωνος απο την ποιότητα του ήχου και των γραφικών. Πρώτη φορά άκουγα τον ήχο της εξάτμισης απο μια Ferrari με τέτοιο τρόπο σε ένα Video game! Τα γραφικά απίστευτα! Το gameplay εξωπραγματικό! Για πρώτη φορά τρείς οθόνες στην arcade καμπίνα!

Απο το 2004 έως το 2009 ο Yu Suzuki δούλεψε σε 4 παιχνίδια Psy-Phi, Shenmue Online, Sega Race TV και ενα sport παιχνίδι φαντασίας το οποίο δεν οκοκληρώθηκε όπως επίσης και το shenmue online. Το 2011 ξεκινάει το δικό τους development studio με την ονομασια YS.net. Το 2014 πήρε τον τίτλο «Legend Award» στην Barcelona κατα την διάρκεια του Gamelab 2014. Επίσης εμφανίστηκε την ίδια χρονιά στην GDC όπου μίλησε για το μεγαλύτερο δημιούργημά του το Shenmue. Εμείς να του ευχηθούμε ότι καλύτερο και ας ελπίσουμε οτι κάποια στιγμή θα δούμε ένα νέο τίτλο απο τον ίδιο με την ονομασία Shenmue III 🙂

Τέλος να πώ και προσωπικά ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Yu Suzuki για όλες τις όμορφες στιγμές που μου πρόσφερε όλα αυτά τα χρόνια! Θα ήθελα να ακούσω την γνώμη σας στα σχόλια για τον δικό σας αγαπημένο στο χώρο των video games. Ως την επόμενη φορά να είστε όλοι καλά!
Υστερόγραφο: Παίξτε το Shenmue 😉
