
Θυμάστε την εποχή των 16bit; Αρχές 1990. Pixels παντού! Δύο χρόνια είχαν περάσει ήδη απο την εμφάνιση της νέας κονσόλας της SEGA το Mega Drive, το μόνο που έλειπε ήταν μια νέα μασκότ η οποία θα έκανε την διαφορά στην τότε gaming σκηνή. Ο Alex Kidd δεν μπορούσε να αναμετρηθεί με τον αντίπαλο του. Ο χαρακτήρας που δημιούργησαν οι Ιάπωνες in-house developers της Nintendo ήταν ο Super Mario ένας Ιταλός υδραυλικός, ο οποίος μιλάει αγγλικά μοιάζει με Μεξικάνο και πηδάει σαν μαύρος 🙂 Η Nintendo τον είχε ήδη συστήσει στους gamers και τα πήγαινε περίφημα. Για αυτό το λόγο λοιπόν συστάθηκε η Sonic Team η ομάδα ανάπτυξης νέων ιδεών της SEGA. Στα κεντρικά της γραφεία στο Tokyo ξεκίνησαν να αναπτύσσουν τις ιδέες τους για το καλό της εταιρίας. Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο Yuji Naka, γνωστός και ως YU2 ο νέος Yu Suzuki.
Γεννημένος το Σεπτέμβριο του 1965 στην Osaka απο μικρός έδειξε την αγάπη του στον προγραμματισμό. Έμαθε πώς να προγραμματίζει αγοράζοντας περιοδικά! Αντέγραφε τους κώδικες πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα αναλύοντας τον κώδικα κάνοντας debugging. Αυτή του η εμπειρία τον οδήγησε να μάθει Assembly. Μετά το Λύκειο αποφάσισε να μην ακολουθήσει τους συμμαθητές του στο Πανεπιστήμιο και έμεινε στην Osaka όπου έκανε διάφορες δουλειές.
Το 1983 είδε σε ένα περιοδικό ότι μια εταιρία με την ονομασία SEGA έψαχνε νέους βοηθούς προγραμματιστές! Μετά από μία σύντομη συνέντευξη προσλήφθηκε.

Το πρώτο παιχνίδι στο οποίο δούλεψε λεγόταν Girl’s Garden. Αυτός και ένας συνάδελφός του δημιούργησαν το παιχνίδι μαζί ως κομμάτι της αρχικής εκπαίδευσής του. Ήταν ένα από τα πρώτα Action dating simulator της εποχής για την κονσόλα της SEGA με την ονομασία SG-1000. Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάπτυξης ενθουσιάστηκε μόλις είδε το παιχνίδι με αποτέλεσμα να το κάνει publish. Απο εκείνη την στιγμή και μέτα ο Yuji Naka άρχισε να απολαμβάνει τον σεβασμό τον ανωτέρων του και των συναδέλφων του. Δεν επαναπαύθηκε όμως! Συνέχιζε κάθε μέρα να μαθαίνει ακόμα περισσότερα για τις γλώσσες προγραμματισμού. Έτσι το 1987 δημιούργησε στο master system το Phantasy Star, ένα rpg το οποίο έδειχνε τις πραγματικές δυνατότητες του Yuji. Μιλάω βέβαια για τα pseudo-3D animation τα οποία κατάφερε να δημιουργήσει όταν ο παίχτης περνούσε μέσα από τα μπουντρούμια σε first person. Κάπου εδώ σας αφήνω για λίγο, πηγαίνω στο γυμναστήριο και επιστρέφω 🙂 Γύρισα! Που είχαμε μείνει; Α ναί…Το επόμενο παιχνίδι ήταν αυτό που θα του έδινε την ευκαιρία να πάρει μια θέση στο hall of fame. Μαζί λοιπόν με τούς συναδέλφους του, Naoto Ohshima και Hirokazu Yasuhara δημιουργούν το 1991 τον χαρακτήρα Sonic, για την ακρίβεια Sonic the hedgehog (Sonic ο σκαντζόχοιρος). Πιο συγκεκριμένα ο Naoto Ohshima σχεδιάζει τον χαρακτήρα και ο Hirokazu Yasuhara τις πίστες του παιχνιδιού, προγραμματιστής ο Yuji Naka. Ξέρετε τι σημαίνει να προγραμματίζεις ένα ολόκληρο παιχνίδι εκείνη την εποχή χωρίς drag and drop και IDE περιβάλλον ανάπτυξης;

Μήν κοιτάτε που τώρα έχουμε έτοιμες μηχανές και εργαλεία που βοηθάνε τους developers, εκείνη την εποχή τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Αν έχετε ποτέ προγραμματίσει σε Command line περιβάλλον πριν ακόμα βγουν τα Windows 95 θα καταλάβετε τι εννοώ. Κλείνω την παρένθεση και συνεχίζω. Η προέλευση του Sonic μπορεί να εντοπιστεί πολύ πιο πίσω σε ένα tech demo που δημιουργήθηκε από τον Yuji, ο οποίος είχε αναπτύξει έναν αλγόριθμο που επέτρεψε ένα sprite (μια κουκκίδα στην οθόνη) να κινείται ομαλά σε μια καμπύλη με τον καθορισμό της θέσης της σε dot matrix. Το dot matrix είναι ουσιαστικά ένας πίνακας δύο διαστάσεων στον οποίο μπορούμε να απεικονίσουμε εικόνες, κείμενο και άλλα αντικείμενα. Ανοίξτε ένα Game Boy ή μια παλιά τηλεόραση και δείτε προσεκτικά το πλέγμα που εμφανίζεται στην οθόνη 🙂 Η αρχική ιδέα ήταν πολύ απλή πριν φτάσουμε στον Sonic. Ένα αντικείμενο σε σχήμα στρόγγυλο το οποίο θα κυλάει μέσα σε μια σωλήνα. Αργότερα και μετά από πολλές παρεμβάσεις δημιουργήθηκε ο Sonic. Μετά την επιτυχία του Sonic ο Yuji Naka πηγαίνει στην Αμερική και συγκεκριμένα στο ινστιτούτο τεχνολογίας της SEGA. Εκεί δούλεψε με τον γνωστό Mark Cerny στην συνέχεια της σειράς σε συνδυασμό με την Sonic Team η οποία βρισκόταν πίσω στην Ιαπωνία. Αυτή η συνεργασία συνεχίστηκε μέχρι και το Sonic & Knuckles. Μετά την ανάπτυξη του Sonic & Knuckles ο Yuji Naka επέστρεψε πίσω στην Ιαπωνία όπου ξεκίνησε να δουλεύει ως παραγωγός των επόμενων παιχνιδιών της SEGA.

Παιχνίδια όπως το Nights into Dreams για το Sega Saturn με το ειδικό αναλογικό controller, το Burning Rangers, Sonic adventure, Phantasy Star Online για το Dreamcast και άλλα πολλά είναι τα διαμάντια πάνω στα οποία δούλεψε ο Yuji Naka και τα οποία μπορείτε να βρείτε παρακάτω με χρονολογική σειρά.
Girl’s Garden (1984) — Σχεδιαστής, Προγραμματιστής
Phantasy Star (1987) —Προγραμματιστής
Phantasy Star II (1989) — Παραγωγός, Προγραμματιστής
Ghouls’n Ghosts (Genesis) (1989) — Προγραμματιστής
Sonic the Hedgehog (1991) — Υπεύθυνος Προγραμματισμού
Sonic the Hedgehog 2 (1992) — Υπεύθυνος Προγραμματισμού
Sonic the Hedgehog 3 & Knuckles (1994) — Παραγωγός, Υπεύθυνος Προγραμματισμού
Nights into Dreams (1996) — Παραγωγός, Υπεύθυνος Προγραμματισμού
Burning Rangers (1998) — Παραγωγός
Sonic Adventure (1998) — Παραγωγός
ChuChu Rocket! (1999) — Σκηνοθέτης, Παραγωγός
Samba de Amigo (2000) — Παραγωγός
Phantasy Star Online (2000) — Παραγωγός
Sonic Adventure 2 (2001) — Παραγωγός
Sonic Advance (2001) — Παραγωγός
Sonic Advance 2 (2002) — Παραγωγός
Sonic Pinball Party (2003) — Παραγωγός
Billy Hatcher and the Giant Egg (2003) — Παραγωγός
Sonic Battle (2003) — Παραγωγός
Sonic Heroes (2003) — Παραγωγός
Sonic Advance 3 (2004) — Παραγωγός
Puyo Pop Fever (2004) — Παραγωγός
Sakura Wars: So Long, My Love (2005) — Γενικός Παραγωγός
Shadow the Hedgehog (2005) — Παραγωγός
Sonic Rush (2005) — Παραγωγός
Puyo Puyo Fever 2 (2005) — Γενικός Παραγωγός
Sonic Riders (2006) — Διευθυντής Παραγωγής
Phantasy Star Universe (2006) — Διευθυντής Παραγωγής
Sonic the Hedgehog (2006) — Διευθυντής Παραγωγής
Mario & Sonic at the Olympic Games (2007) — Διευθυντής Παραγωγής
Let’s Tap (2008) – Παραγωγός
Ivy the Kiwi? (2009) — Σχεδιαστής
Fishing Resort (2011) – Δημιουργός
StreetPass Mansion/Monster Manor (2013) – Παραγωγός
Rodea the Sky Soldier (2015) — Σκηνοθέτης

Το Μάρτιο του 2006 μετά και την φυγή των συναδέλφων του ανακοινώνει ότι θα ξεκινήσει μια δικιά του εταιρία και θα αποχωρήσει απο την SEGA. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site της εταιρίας του με την ονομασία Prope. Το τελευταίο του παιχνίδι το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 2 Απριλίου 2015 ονομάζεται Rodea the Sky Soldier και θα είναι διαθέσιμο για Wii U και 3Ds. Είναι ένα flying action game στο οποίο φαίνεται η αγάπη του Yuji Naka για τον Sonic και για το Nights into dreams.
Δείτε το video και θα καταλάβετε!
Τέλος να σας ενημερώσω οτι αν μπείτε στην σελίδα της εταιρίας του, το google translate θα σας χρειαστεί σίγουρα εκτός και άν ξέρετε Ιαπωνικά 🙂 Ως την επόμενη φορά να είστε όλοι καλά!
