Shenmue …ένα ταξίδι μοναδικό!

original
Μοναδική στιγμή: O Ryo σώζει την Nozomi απο τους Mad Angels και γυρνάνε μαζί πάνω σε μια μηχανή μεγάλου κυβισμού…σαν απο ταινία!

 

Ελλάδα. Χριστούγεννα, έτος 2000. Μεσημέρι. Μαύρη οθόνη. Κλείσε τα μάτια. Ταξίδεψε. Yokosuka 1986. Now loading…Dreamcast. Θυμάμαι εκείνη την ημέρα σαν να ήταν χθες, είχα πάει μία βόλτα στην πόλη για να αγοράσω ένα νέο παιχνίδι για το οποίο είχαν γραφτεί τους τελευταίους μήνες τόσα πολλά στα περιοδικά ξένου τύπου εκείνης της εποχής. Παραγωγός και σκηνοθέτης του όλου εγχειρήματος ο Yu Suzuki μαζί με τον φίλο του και συνεργάτη Hiroshi Aso . Την διεύθυνση της μουσικής είχε αναλάβει ο Tokenobu Mitsuyoshi ένα από τα αγαπημένα παιδιά της SEGA. Τέσσερα GDROM (Gigabyte Disc)! Το παιχνίδι ήταν τόσο μεγάλο σε όγκο δεδομένων που δεν χωρούσε σε ένα GDROM δίσκο. Όλη η ομάδα της SEGA AM2 είχε δώσει τον καλύτερο της εαυτό για το παιχνίδι. Το όνομα του Shenmue!

Προσωπικά για μένα αυτό το παιχνίδι είναι «η καλύτερη ταινία όλων των εποχών». Θα αναρωτιέστε για ποια ταινία μας μιλάει αυτός τώρα; Κι όμως το παιχνίδι αυτό θα μπορούσε να γίνει άνετα μια πολύ καλή ταινία ή ένα πολύ ωραίο βιβλίο. Στην ουσία είναι ένα open world action adventure παιχνίδι το οποίο θα σας ταξιδέψει σε έναν άλλο κόσμο. Ο δημιουργός του Yu Suzuki έδωσε έμφαση σε ένα διαφορετικό μοντέλο παιχνιδιού πρωτότυπο για εκείνη την εποχή το οποίο δούλευε με υπομονή όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το ονόμασε FREE (Full Reactive Eyes Entertainment). Ουσιαστικά ήταν ένας μηχανισμός μη γραμμικού gameplay όπου σύμφωνα με τον δημιουργό του ο παίκτης θα έχει την δυνατότητα της ελευθερίας των επιλογών. Βάσει αυτών των επιλογών θα συνεχίζεται αντίστοιχα η ιστορία του παιχνιδιού. Ο Yu Suzuki ήθελε να δημιουργήσει ένα Εξομοιωτή ζωής. Η μηχανή που δημιούργησε η ομάδα του είχε τα εξής πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά, εναλλαγή μέρας και νύχτας, εναλλαγή καιρικών φαινομένων, χαρακτήρες με την δικιά τους μοναδική ζωή, QTE (Quick Time Events), Μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων, Arcades με παιχνίδια ακόμα και ψιλικατζίδικα 🙂 Όλα τα παραπάνω ήταν κάποιες από τις εμπειρίες τις οποίες θα ζούσαμε μέσα στο παιχνίδι. Μην κοιτάτε που τώρα όλα αυτά μοιάζουν τόσο εύκολα για την εποχή εκείνη ένα τέτοιο εγχείρημα ήταν αδιανόητο! Φανταστείτε οτι το GTA (Grand Theft Auto) εκείνη την εποχή ήταν σε 2D μορφή! Το Shenmue δανείζεται στοιχεία από διάφορες κατηγορίες παιχνιδιών. Ήταν το πιο ακριβό παιχνίδι για εκείνη την εποχή, τα χρήματα τα οποία ξοδεύτηκαν άγγιζαν το ποσό των 70 εκατομμυρίων δολαρίων. Μέχρι το 2008 ήταν το πιο ακριβό παιχνίδι που εμφανίστηκε στην ιστορία των video games.

zcGIm
Real time αλλαγή καιρού για πρώτη φορά σε ένα παιχνίδι!

 

Ας δούμε όμως ένα ένα τα στοιχεία του παιχνιδιού! Η ιστορία ξεκινάει στο πατρικό σπίτι μας όταν ένας παλιός φίλος του πατέρα μας έρχεται απρόσκλητος. Από εκείνη την μέρα και μετά όλα αλλάζουν. Θα χρειαστεί να πάρετε τη ζωή στα χέρια σας και να ξεκινήσετε το ταξίδι της αναζήτησης. Θα έχετε τη βοήθεια των φίλων σας καθ όλη την διάρκεια του ταξιδιού σας. Οι φίλοι σας θα σας βοηθήσουν να βρείτε τον άνθρωπο που σκότωσε τον πατέρα σας. Θα περάσετε από περιοχές όπως η Sakuragaoka και η Dobuita. Ο Ryo, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας είναι ο μοναδικός χαρακτήρας που θα έχετε στον έλεγχο σας. Αυτός και οι ικανότητες του στις πολεμικές τέχνες, θα σας δώσουν τα ερεθίσματα για να συνεχίσετε την αναζήτηση για να βρείτε τον Lan Di (Δολοφόνο του πατέρα σας).

1275381277
Το ψιλικατζίδικο! Αγοράστε κασέτες για το ραδιόφωνο σας, σοκολάτες, πατατάκια μέχρι και video games!

 

Η περιήγησή σας σε αυτές τις περιοχές θα γίνει ακόμα πιο μοναδική λόγω της διαφορετικότητας του Gameplay. Θα περπατήσετε μέσα στους δρόμους και τις περιοχές των ιαπωνικών περιοχών παίζοντας mini games, μιλώντας σε φίλους σας αλλά και αγνώστους, παλεύοντας σε σοκάκια, πιάνοντας δουλειά, ακούγοντας μουσική από το Κασετόφωνο σας και άλλα πολλά. Θυμάμαι τον εαυτό μου να κάνει εξάσκηση τις νέες τεχνικές πολεμικών τεχνών με τις ώρες σε ένα πάρκο της Dobuita. Επίσης θα εξερευνήσετε μία ιστορική περιοχή της Ιαπωνίας με το όνομα Yokosuka. Σε αυτή την περιοχή θα γνωρίσετε άτομα και θα βρείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε έτσι ώστε να συνεχίσετε την περιπέτεια σας.

shenmue-arcade
Πάμε μια βόλτα στα Arcade της περιοχής;

 

Το παιχνίδι όμως δεν μένει σε όλα αυτά. Υπάρχει ένα τεράστιο υπόβαθρο όσον αφορά την κουλτούρα του παιχνιδιού! Θα γνωρίσετε ιαπωνικές και κινέζικες διδαχές, τον τρόπο ζωής των Ιαπώνων εκείνη την εποχή. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Ryo Hazuki ο χαρακτήρας μας, αντιπροσωπεύει στην ουσία έναν νεαρό εκείνης της εποχής στην Ιαπωνία ο οποίος είχε αρχίσει να αλλάζει τον τρόπο ενδυμασίας του αλλάζοντας και την κουλτούρα του όπως ακριβώς συνέβαινε στις περιοχές της Ιαπωνίας τότε! Οι αμερικάνικες επιρροές εισχωρούσαν βαθύτερα στον τρόπο ζωής των Ιαπώνων και αυτό φαίνεται και μέσα στο παιχνίδι, για παράδειγμα θα δούμε σε πολλά σημεία το λογότυπο της Coca Cola. Αυτό το στοιχείο προσδίδει μεγαλύτερη αξία συνολικά στο simulation του παιχνιδιού. Να πάω ένα βήμα παραπέρα και να αναφέρω ότι όλες οι περιοχές από τις οποίες θα περάσετε έχουν χαρτογραφηθεί και έχουν εισαχθεί μέσα στο παιχνίδι. Θα βρείτε αρκετές εικόνες και video κυρίως στο youtube από άτομα τα οποία μετά από πολλά χρόνια επισκέφτηκαν αυτές τις περιοχές και δείχνουν πως μετά από τόσα χρόνια αυτές οι περιοχές πραγματικά μοιάζουν ακόμα και σήμερα με τις περιοχές μέσα στο παιχνίδι. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το παιχνίδι συνεχίζει στο Shenmue II. Εκεί η αναζήτηση γίνεται ακόμα πιο περιπετειώδης! Δεν θα πώ κάτι περισσότερο για το Shenmue II, θα σας αφήσω να συνεχίσετε εσείς την ιστορία.

ShenmueOSTΑς πούμε λίγα λόγια όμως και για την μουσική του παιχνιδιού! Επική με μία λέξη! Το Soundtrack αποτελείται από 2 CD με πραγματικά υπέροχα τραγούδια. Πάνω απο δύο ώρες γαλήνιας μουσικής την οποία υπογράφουν οι Tokenobu Mitsuyoshi, Yuzo Koshiro, Takeshi Yanagawa, Osamu Murata, Ryuji Iuchi. Πραγματικά η SEGA έδωσε τον καλύτερο της εαυτό για να δημιουργήσει την κατάλληλη μουσική για το Shenmue! Εκδόθηκε το Μάρτιο του 2000 απο την Toshiba EMI. Ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια είναι το Shenhua. Απολαύστε το!

 

 

Επίσης στο κανάλι μας στο youtube μπορείτε να βρείτε μια πιάνο έκδοση του Shenhua με την ονομασία Reflections. Η σημασία αυτού του παιχνιδιού στην ιστορία των Video Games είναι τόσο σημαντική όσο σημαντική είναι και η ταινία Bladerunner του 1982 (Στην οποία την μουσική υπογράφει ο δικός μας Vangelis!) για την βιομηχανία του Hollywood. Πολύ μπροστά για την εποχή του! Παιχνίδια όπως το Yakuza, Sleeping dogs, Grand Theft Auto κλπ βασίζονται σε ένα μεγάλο βαθμό στο μοντέλο FREE που δημιούργησε ο Yu Suzuki.

Τέλος να τονίσω οτι υπάρχει μια τεράστια υποκουλτούρα απο τους θαυμαστές του παιχνιδιού απο όλες τις χώρες στις οποίες εμφανίστηκε το Shenmue. Αν είστε λοιπόν θαυμαστής του παιχνιδιού ρίξτε μια ματιά στο ακόλουθο facebook community του Shenmue με την ονομασία Shenmue 500k το οποίο αριθμεί πάνω απο 20000 θαυμαστές του παιχνιδιού. Στο youtube θα βρείτε διάφορα βίντεο απο fans στο κανάλι με την ονομασία Shenmue Dojo. Θα πρέπει να επισημάνουμε οτι και στην Ελλάδα υπάρχει ένα facebook group το οποίο αποτελείται απο λάτρεις του παιχνιδιού. Για μένα το παιχνίδι αυτό παραμένει σαν tattoo μέσα στην καρδιά μου και θεωρώ ότι συγκαταλέγεται μέσα στα top 10 παιχνίδια όλων των εποχών. Κάθε ένας από εμάς πρέπει να βιώσει αυτό το παιχνίδι. Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Shenmue HD. Shenmue III.

Στέφανος Νεοφυτίδης
Στέφανος Νεοφυτίδης
Advertisement

Αφήστε το μύνημά σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s