Το Supergiant Transistor!

772715_1bc90869d82e42e4ab9a8609e2053bef

Ένα τρανζίστορ είναι μια συσκευή ημιαγωγών που χρησιμοποιείται για να ενισχύσει τα ηλεκτρονικά σήματα. Όχι, όχι όχι! Μισό λεπτό να πατήσω το play ώστε να ξεκινήσει να ακούγετε το υπέροχο Soundtrack του παιχνιδιού. Γεια σου Darren Korb με τα τραγούδια σου! Πάμε πάλι! Το Transistor είναι ένα action RPG παιχνίδι επιστημονικής φαντασίας. Ξέρετε εσείς που διαβάζετε βιβλία του William Gibson τι σημαίνει science fiction. Η Supergiant games είναι η εταιρία που μας είχε δώσει το πολύ ωραίο Bastion. Επιστρέφει με ακόμα ένα υπέροχο indie παιχνίδι.

Βρισκόμαστε στην Cloudbank μια τεχνητή πόλη στην οποία ζεί και η ηρωίδα μας. Το όνομα της RED. Μια κομψή δεσποινίς με κόκκινο μαλλί και υπέροχη φωνή, διάσημη τραγουδίστρια στην Cloudbank. Ξαφνικά ένα βράδυ δέχεται επίθεση από ένα ψηφιακό αλγόριθμο με την ονομασία Process δημιούργημα της ομάδας Camerata, με αποτέλεσμα να χάσει την φωνή της. Θα πέσει αναίσθητη αλλά θα επιζήσει. Όταν ξυπνήσει θα βρεθεί μπροστά στο Transistor, ένα τεχνητό μυστηριώδες σπαθί με το οποίο προσπάθησαν το προηγούμενο βράδυ να την δολοφονήσουν. Πλησιάζοντας πιο κοντά διαπιστώνει ότι το σπαθί έχει σφηνωθεί σε ένα δικό της οικείο πρόσωπο, η φωνή και η συνείδηση του οποίου φαίνεται να έχουν απορροφηθεί από το Transistor μαζί με την φωνή της RED! Αυτή η μυστήρια φωνή μας καθοδηγεί καθ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού. Είναι για εμάς ο φύλακας άγγελος μας. Κάπου εδώ ξεκινάει και το ταξίδι της ηρωίδας μας για να βρει ποιος της έκλεψε την φωνή και για ποιο λόγο! Η όλη ατμόσφαιρα του παιχνιδιού έχει πινελιές φουτουριστικές, μεγάλα κτίρια, σκοτεινοί δρόμοι, ρομπότ εχθροί, χρώματα νέον. Artificial κατάσταση με μία λέξη. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την ηλεκτρονικά επεξεργασμένη μουσική και τους ambient ήχους δίνουν μια ιδιαίτερη ομορφιά στο παιχνίδι. Σε κάποια σημεία το παιχνίδι θυμίζει noir ταινία. Οι λεπτομέρειες στο σχεδιαστικό κομμάτι του παιχνιδιού σε όλα τα σημεία της πόλης είναι εμφανείς σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού. Η λεπτομέρεια στα particle effects που βγάζει το σπαθί της RED όταν το σέρνει καθώς κινείται μέσα στις πίστες, δείχνει την αγάπη και την σημασία που έχουν δώσει κατά την διάρκεια της ανάπτυξης του παιχνιδιού οι developers.

tumblr_n5ub7fndIN1qzwtdlo5_r1_1280
Η RED είναι η ηρωίδα μας! Κόκκινο μαλλί, ιδιαίτερη φωνή αποτελεί τον κεντρικό χαρακτήρα του παιχνιδιού.

 

Το gameplay του παιχνιδιού βασίζεται στην ισομετρική οπτική που έχει ο παίκτης καθ όλη την διάρκεια ελέγχου της RED. Η RED μπορεί να επιτεθεί προς τον αντίπαλο είτε real time είτε σε tactical mode. Στην δεύτερη περίπτωση μπορεί να δώσει εντολές την μία μετά την άλλη και με το πάτημα ενός κουμπιού να τις εκτελέσει ώστε να επιτεθεί σε έναν η περισσότερους εχθρούς. Οι ικανότητες της RED τοποθετούνται πάνω σε τέσσερα slots και δυναμώνουν σιγά σιγά καθώς εξελίσσεται το παιχνίδι. Κάθε μια μπορούμε να την αντιστοιχίσουμε πάνω σε οποιοδήποτε κουμπί μας βολεύει στο controller μας. Συνήθως τα παιχνίδια τα παίζω με controller ακόμα και σε PC. Καθώς ξεκλειδώνετε τις ικανότητες της RED θα παρατηρήσετε ότι το gameplay γίνετε πιο γρήγορο σε σχέση με το ξεκίνημα του παιχνιδιού. Ουσιαστικά οι ικανότητες μας προέρχονται από προσωπικότητες της πόλης τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε σε διάφορα σημεία του παιχνιδιού. Η στρατηγική επιλογής real time επίθεσης ή tactical mode κατά την διάρκεια της μάχης είναι μέρος του παιχνιδιού.

transistor-3
Η RED σε tactical mode επιλέγει τις κινήσεις της εναντίον των εχθρών.

 

Δεν είναι τυχαίο το ότι οι άνθρωποι της Supergiant έχουν ονομάσει το τίτλο του παιχνιδιού Transistor. To Transistor συμβολίζει ότι ακριβώς και το Excalibur του βασιλιά Αρθούρου στην γνωστή σε όλους ταινία. Συμβολίζει την δύναμη του καλού, του καθοδηγητή, του θεού, του σωτήρα. Η φωνή του αγαπημένου της RED μέσα απο το Transistor, για μένα προσωπικά συμβολίζει την αιώνια Αγάπη η οποία δεν πεθαίνει ποτέ! Μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας κινείται και η αισθητική του παιχνιδιού. Τα cutscenes είναι τόσο όμορφα στημένα προϊδεάζοντας τον παίκτη για το τι θα επακολουθήσει. Το Transistor θα σας ταξιδέψει σε μια επιστημονική πραγματικότητα. Θα αναρωτηθείτε πολλές φορές αν όλα όσα συνέβαιναν στο παιχνίδι τελικά ήταν αλήθεια η μια τεχνητή φαντασία.

Transistor_10-apr-14_01
Προσέξτε την λεπτομέρεια καθώς η RED σέρνει το σπαθί…sparking particle effects!

 

Κάπου εδώ όμως θα σας αφήσω. Για να αποκτήσετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα δείτε το επεισόδιο που γυρίσαμε στο κανάλι μας στο youtube ακολουθώντας το επόμενο link. Επίσης αν είστε λάτρης της μουσικής του Transistor μπορείτε να ακούσετε το τραγούδι The Spine του Soundtrack σε μια ιδιαίτερη εκτέλεση από την φίλη της εκπομπής μας Αγγελική. Το παιχνίδι διαρκεί γύρω στις 9 ώρες, και είναι ένα από τα λίγα παιχνίδια που κατάφερα να παίξω έως το τέλος χωρίς να κουραστώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι το παιχνίδι είναι εύκολο! Να αναφέρουμε τέλος οτι το Transistor κυκλοφορεί σε ψηφιακή μορφή στο Steam (PC, Mac) και στο PS4. Για τον μήνα Φεβρουάριο (2015) το Transistor είναι δωρεάν στο PS4 για τους χρήστες PS plus συνδρομής. Δώστε μια ευκαιρία σε αυτό το παιχνίδι και δεν θα το μετανιώσετε! 🙂

Στέφανος Νεοφυτίδης
Στέφανος Νεοφυτίδης

Αφήστε το μύνημά σας...